Skillslabs
Sociale veiligheid voor teams
Samen onderzoek je hoe gewenst en ongewenst gedrag er eigenlijk uitziet, en wat dat van iedereen vraagt.
Okay, dus jullie hebben een gedragscode opgesteld. Daarin staat zwart op wit hoe jullie met elkaar om willen gaan. Er staan termen in als ‘inclusief’, ‘respectvol’ en ‘een veilige plek waar iedereen zichzelf kan zijn’. Zaken die natuurlijk door iedereen onderschreven worden - want wie kan daar tegen zijn?
Maar ben je er dan? Leeft de code voor iedereen, zit het tussen de oren? Nee, natuurlijk niet. Voor je het weet is de gedragscode een dode letter, een papieren tijger die, net als zoveel beleidsstukken, ergens in een (digitale) la belandt om vergeten te worden.
Wat ga je doen?
- Aan de hand van herkenbare praktijksituaties situaties onderzoek je hoe gewenst en ongewenst gedrag er eigenlijk uitziet, en wat dat van iedereen vraagt.
- Je gaat ontdekken dat verschillende collega’s daar verschillend invulling aan geven.
- Je gaat stemmen met je voeten: waar sta jij met betrekking tot deze stelling?
- Jullie gaan met elkaar in gesprek, jullie bevragen elkaar en formuleren gezamenlijk hoe jullie de regels in de praktijk vorm kunnen geven: “Okay, dus als jij iets doet wat ik niet okay vind, dan ga ik daar niet met gestrekt been in, maar stel ik eerst een vraag”.
- Tot slot leg je weer de link met de gedragscode.
Waarom zou je hiervoor kiezen?
Sociale veiligheid is een werkwoord en vraagt continue aandacht, herhaling en volharding. En die aandacht begint met abstract begrippen over hoe we willen samenwerken, leven in te blazen. Wat betekenen ze in de praktijk van het werk, en in de dagelijkse omgang met elkaar? Welk gedrag is er concreet nodig op de werkvloer en in de directiekamer?
Wat levert het je op?
- Collega’s gaan op een nieuwsgierige en onderzoekende manier in gesprek over onderwerpen als veiligheid, respect en inclusie.
- Er ontstaat bereidheid om in gesprek te gaan over verschillen.
- Collega’s geven elkaar een kijkje in hun keuken: ‘zó werkt het voor mij, hoe werkt het voor jou’?
- Ze bepalen samen hoe ze met verschillen willen omgaan.
Kortom, aan het eind hebben jullie een gedragscode die 'leeft'.
Heb jullie nog geen gedragscode? Of wil je de oude herzien? Dan krijg je in deze workshop heel snel alle ingrediënten op tafel waarmee je er een kunt opstellen die jouw organisatie op het lijf geschreven is!
Gedragscodetaal ontcijferd
Dit zeggen klanten
(... ) en daarbij vind ik jullie superleuke mensen. De gezelligheid heb ik ook zeer gewaardeerd. Dank daarvoor!
Dank voor de mooie samenwerking gisteren met resultaat: .... een heel mooi initiatief, en heel gewoon vanuit de medewerkers!
Twee medewerkers die een conflictje hadden zijn door de training uit zichzelf met elkaar in gesprek gegaan om de lucht te zuiveren.